Tandvårdsbehandlingar i Västerås

Allmäntandvård

Med regelbundna kontroller hos tandläkaren eller tandhygienisten kan skador på dina tänder upptäckas i god tid och åtgärdas i ett tidigt stadium. Vi arbetar långsiktigt och vi gör en behandlingsplan i samråd med dig och ger dig råd om hur ofta dina tänder behöver ses över samt hur du på bästa sätt sköter din munhygien för att motverka framtida tandproblem.

Lagningar

Att få hål i tänderna eller karies som det också kallas, beror till stor del på hur vi äter och dricker, men våra arvsanlag påverkar också. Kontakta oss direkt när du känner någon form av tandvärk så ser vi till att hjälpa dig inom kort. Vi ser om du har början till hål i tänderna och kan ge dig tips på hur du kan förhindra att det utvecklas hål i tänderna. Vi använder den allra senaste tekniken när vi lagar hål och givetvis med säker och effektiv smärtlindring. Vårt fokus är att du ska få en sådan smidig behandling som möjligt. Läs mer om karies här.

Tandlossning

Tandlossning är ett ärftligt tillstånd men kan också uppkomma av bristande munhygien. Till en början är det inte ovanligt att man inte märker en pågående tandlossning. Om du besöker tandläkaren regelbundet kan du därmed tandläkaren upptäcka om du har början till tandlossning och på så sätt stoppa den. Om du har drabbats av tandlossning behöver du besöka tandläkaren oftare eftersom det kräver mycket god munhygien och förebyggande behandlingar för att stoppa utvecklingsförloppet. Vi vill att du ska behålla dina tänder hela livet och vi arbetar långsiktigt och hjälper dig längs hela vägen. Läs mer om tandlossning här.

Digital röntgen

Vi använder endast digital röntgen. Vid årliga besök tar vi alltid bilder av dina tänder för att få att kunna bedöma vilken typ av åtgärd och behandling som är aktuell för just dig. Inför mer omfattande behandlingar använder vi panoramaröntgen. Läs mer om digital röntgen här.

Tandgnissling

Vaknar du ofta med ömma käkar eller har du ofta huvudvärk? Då kan det bero på att du är en “nattpressare”, vilket betyder att du pressar käkarna mot varandra under natten. Detta är mycket vanligt och många vet inte ens om att de gör det. Det är också mycket vanligt att gnissla tänder under nattetid. Vi kan se direkt om du tenderar att göra detta eftersom vi ser på dina tänder om de exempelvis har en vassare kant eller har sprickor. Vi hjälper dig att få bukt med problemet och erbjuder bettskenor som är mycket effektiva mot både tandgnissling och pressade käkar.

Rotfyllning

Vi utför rotfyllningar på plats.Om du märker att din tand börjar mörkna kan du behöva rotfylla den eftersom pulpan då är skadad. Om en rotfyllning inte görs kan tanden i värsta fall behöva plockas bort då det föreligger en risk att skadan blir allvarligare med tiden.

Extraktion/tanduttagning

Om en tand ger stora besvär såsom inflammationer, kariesangrepp kan det vara ett bra alternativ att dra ut tanden (tandextraktion). Det händer också att friska tänder behöver dras ut, till exempel visdomständer som inte får plats. I de allra flesta fallen försöker vi att rädda tanden men ibland är tandutdragning det bästa alternativet.

Kron- och broterapi

Ibland är en tand så pass skadad att en fyllning inte kommer att hålla, då rekommendera vi att en krona fästs på tanden och en bro kan ersätta flera trasiga tänder utan att den syns. Tandkronor eller tandbroar kan också återställa tandens funktion och utseende. Kronor och broar kan utföras i flera olika material. Läs mer om kronor och broar här.

Tandimplantat

Vi är stora inom tandimplantat och har många års erfarenheter inom området. Om en eller flera tänder saknas kan titanimplantat vara en bra lösning. Implantatet sätts in i käkbenet där det läker fast och fungerar som en konstgjord rot. På implantatet kopplas sedan en krona eller bro. Om man helt eller delvis saknar egna rötter och inte vill slipa ner omgivande tänder kan titanskruvar vara en bra lösning. För att kunna bedöma om ditt ben är tillräckligt bra behövs en utökad röntgenundersökning. Läs mer om tandimplantat.

Snarkskena

Att snarka är mycket vanligt och det beror oftast på att svalget är för trångt. En snarkskena kan lindra eller rentav ta bort besvären. Det är en individanpassad formgjuten plastskena i mjuk- eller hårdplast som du använder nattetid. Snarkskenan hjälper dig att få en fri andning och att positionera tungan rätt.

Laser

Vi använder laser vid vissa behandlingar. Med laser kan vi uppnå största möjliga precision och säkerhet i behandlingarna. För patienten innebär det att behandlingar kan ske utan att instrumenten är i kontakt med det behandlade området. Istället för att borra i tanden kan tandläkaren skonsamt, och utan vibrationer, ta bort det skadade området, till exempel karies. Det friska blir då kvar av tanden och minimalt av det skadade avlägsnas. Vid borrning kan en större del av den friska delen av tanden också bli skadad. Detta minimeras därmed med användning av laser.

Barntandvård

Vi i tandvårdsteamet Andrén vet att det är viktigt med en bra start för att få en god tandhälsa. Vi har lång erfarenhet av barns tänder och vill gärna dela med oss av vår kunskap till dig och ditt barn.

Estetiska behandlingar

Tandblekning

Vi använder främst “White Dental Beauty” för hemmablekning med blekskenor. På plats tar tandläkaren avtryck på tänderna för framställning av blekskenor. Dessa är färdiga efter några dagar och du får med dig dem och blekgel hem med noggranna instruktioner. Efter behandlingen har tänderna blivit i genomsnitt 8 nyanser ljusare. De flesta blir väldigt nöjda med resultatet!

Botox

Vi erbjuder Botox-behandling mot spänningshuvudvärk, samt för att behandla tandgnissling genom att få käkmusklerna att slappna av.

Porslinsfasader

Missfärgningar eller ojämnheter på tandens emalj kan behandlas med en skalfasad. De flesta fasader är oftast gjorda av porslin och limmas fast på framsidan av tanden. Läs mer om porslinsfasader.